Houd uw huis koel op hete dagen

Hoe houdt u uw huis zo koel mogelijk tijdens warm, zomers weer? We zetten wat tips op een rij. Alle beetjes helpen!

Elk huis wordt warm(er)

Een opmerking vooraf.  Elk huis wordt door de zon en warme buitenlucht uiteindelijk warm. Muren nemen warmte op en houden die lang vast. Dat de temperatuur oploopt kun je bijna niet voorkomen. Maar je kunt het wel vertragen.

Houd de zon buiten

De belangrijkste tip: zorg dat de zon niet naar binnen kan schijnen. De simpelste manier is door de gordijnen dicht te houden wanneer de zon schijnt. Of kies voor een zonnescherm buiten. Zonwering aan de buitenkant werkt 2 keer zo goed als gordijnen aan de binnenkant van het raam. De combinatie zonwering en gordijnen is natuurlijk nog beter.

Koel wanneer het kan

Begin met koelen zodra de temperatuur buiten lager is dan binnen. Of wanneer de buitentemperatuur het laagst is. Koelen kan door ramen en deuren open te zetten.  Zet ze tegen elkaar open. Dat geeft een verkoelende luchtstroom. Overdag dus ramen en deuren juist dicht houden. Last van muggen of andere insecten? Plaats dan een hor voor deur of raam.

Ventilatie

Heeft uw huis ventilatie? Zet die dan zeker niet uit. De lucht in een huis met een goede ventilatie blijft langer koel. Warme, vochtige lucht stijgt namelijk op en verlaat de woning via de ventilatie.

Ventilator

Is het al warm in huis? Gebruik op echt hete dagen een ventilator. Zet er een bevroren fles met water voor. Dat geeft extra verkoeling.

Ledlampen

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar heeft u nog ouderwetse gloeilampen in huis? Vervang die dan door ledlampen. Die geven veel minder warmte af en zijn bovendien veel zuiniger met stroom.

Koken

Koken produceert warmte. Overweeg om buiten te koken of eet een keer een koude maaltijd.

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten die aanstaan geven warmte af. Het is dus slim om apparaten uit te zetten wanneer u deze niet gebruikt. Laat ze ook niet op stand-by staan want ook dat zorgt voor warmte.