Halvering huisuitzettingen bij UWOON

Publicatiedatum: 05-06-2018

In 2017 moesten 4 huurders hun woning verlaten. In het jaar daarvoor waren er dat nog 9.

In 2017 was het aantal huisuitzettingen bij woningcorporaties 23% lager dan in 2016, berichtte brancheorganisatie Aedes op 14 juni. Bij UWOON ligt het aantal huisuitzettingen al jaren onder het landelijk gemiddelde. Toch slaagden we er in het aantal huisuitzettingen te halveren. In 2017 moesten 4 huurders hun woning verlaten. In het jaar daarvoor waren er dat nog 9. De preventieve aanpak en samenwerking met maatschappelijke partners zijn belangrijke factoren voor de daling.

Zowel in Ermelo als in Harderwijk moesten 2 huurders hun woning verlaten, allen als gevolg van huurachterstand. Het aantal huisuitzettingen ligt daarmee bij UWOON op ongeveer 0,5 per 1.000 huurders. Het landelijk gemiddelde is bij middelgrote corporaties 0,9 per 1.000.
 
Vroegtijdig ingrijpen en samenwerking loont
UWOON-bestuurder Moniek van Balen: “Het is voor ons heel belangrijk om zo vroeg mogelijk in actie te komen. We gaan snel achter mogelijke signalen aan en met bewoners in gesprek. En waar het kan gelijk met samenwerkingspartners, zoals we dat bij huurachterstanden al enkele jaren doen met Stimenz. Maar ook met partijen als Stichting Welzijn Ermelo, ZorgDat, Schuldhulpmaatje, de GGD en schuldhulpverlening hebben we korte lijnen. Zo krijgen bewoners sneller hulp en kunnen we realistische afspraken maken. Huisuitzetting moet echt een uiterste middel zijn.”

Geen huisuitzettingen door overlast of hennep-/drugsproblematiek
In 2017 waren er geen huisuitzettingen door overlast of hennep-/drugsproblematiek. Ook op deze gebieden probeert UWOON eerder in te grijpen en partners in te schakelen. Zo hoorde UWOON bij de eerste corporaties die gebruik maken van gedragsaanwijzingen bij overlast. In 2017 waren er 5, tot nu toe met het gewenste resultaat. De overlast is beheersbaar of niet meer aanwezig en een gang naar rechter - en een mogelijke huisuitzetting - is voorkomen. Bij drugsproblematiek speelt het regionaal hennepconvenant - waarin gemeenten, politie, Liander en woningcorporaties gezamenlijk optreden - een belangrijke rol.

Aantal huuropzeggingen door huurders gelijk gebleven
Het komt ook voor dat huurders zelf de huur opzeggen, om daarmee een mogelijke huisuitzetting voor te zijn. UWOON houdt sinds enkele jaren het aantal huuropzeggingen bij, om een beter beeld te krijgen van problemen. In 2017 ging het om 11 opzeggingen, net als in 2016. Daarbinnen zijn de huuropzeggingen vanwege huurachterstand gestegen. Een aantal huurders woonde al ruime tijd niet meer in hun woning. Zij hebben op aandringen van UWOON opgezegd. Het aantal opzeggingen door hennep- en drugsproblematiek is gedaald.

Deel deze pagina