Hoogste punt eerste fase Tinnegieter Harderwijk bereikt

Publicatiedatum: 25-03-2022

 

‘Mooie mijlpaal in herontwikkeling naar 78 sociale huur- en koopwoningen’

Op 24 maart jl. bereikten woningcorporatie UWOON en ontwikkelende bouwer Trebbe het hoogste punt van de nieuwbouw van de eerste fase in de herstructurering Tinnegieter Harderwijk. De eerste fase omvat de realisatie van 16 appartementen voor de sociale verhuur door UWOON. Deze gefaseerde herontwikkeling omvat in totaal 78 woningen en appartementen aan de Marijke- en Margrietlaan in Harderwijk.

Wethouder Bert van Bijsteren, Fleur Imming, directeur-bestuurder van UWOON, een afgevaardigde namens de bewonerscommissie en Hein Stooker, directeur bij Trebbe, markeerden gezamenlijk deze bijzondere mijlpaal door de vlaggen in top te hijsen. Wethouder van Bijsteren: "We zien deze mijlpaal als een belangrijke aanzet om uitvoering te geven aan de afspraken die wij op het gebied van sociale woningbouw met de woningbouwcorporaties hebben gemaakt. Zowel de raad van Harderwijk als het college zijn blij met deze stap."

Oog voor de toekomst en de omgeving
In opdracht van UWOON wordt de wijk opnieuw ingedeeld en komt er meer diversiteit in het aanbod. De herstructurering omvat zowel renovatie als nieuwbouw. Zo zijn er vijf woningen gerenoveerd. 60 bestaande huurwoningen maken plaats voor 78 energiezuinige huur- en koopwoningen, naar een ontwerp van Cees de Bruin Architecten uit Zwolle. Fleur Imming, directeur-bestuurder bij UWOON is blij met deze mijlpaal: “Met goede woningen maken we ook graag goede buurten. Want een goed (t)huis gaat verder dan de voordeur. We zijn blij met de aanpak waarin actief is samengewerkt met bewoners. Deze krachtige samenwerking heeft geleid tot maar liefst 98% draagvlak voor de nieuwbouwplannen.” De eerste plannen werden in 2017 besproken met de huidige bewoners. Na dit gesprek heeft UWOON samen met bewoners gezocht naar invulling van de nieuwe wijk. De wensen van de bewoners zijn vertaald naar een ruimtelijk plan waaraan iedereen heeft kunnen bijgedragen. UWOON heeft dit ruimtelijk plan aanbesteed en uiteindelijk Trebbe geselecteerd om het plan te realiseren. Hein Stooker, directeur bij Trebbe: “Wij vinden het fantastisch dat wij samen met UWOON de wijk Tinnegieter klaarmaken voor de toekomst. Voor ons is dit een prachtige, integrale opdracht waarbij wij de ontwikkeling, de renovatie, nieuwbouw en bewonersbegeleiding voor onze rekening mogen nemen.”

Tinnegieter Harderwijk; bereikbaar voor een brede doelgroep
De herstructurering startte met de renovatie van de vijf woningen eind 2020. De eerste fase van de nieuwbouw omvat de realisatie van 16 sociale huurappartementen met een oppervlak van ca. 70 m2. De bouw startte eind 2021 en worden rond de zomer opgeleverd. De tweede fase start naar verwachting medio 2023 en omvat 62 woningen in verschillende types. Er komen tweekamerappartementen, eengezinswoningen, seniorenwoningen en beneden-bovenwoningen gerealiseerd. 18 eengezins- en beneden-bovenwoningen zijn bestemd voor de verkoop, deze start nog voor de zomervakantie. Door de grote variatie in woningtypes, sociale huur en koop is Tinnegieter Harderwijk bereikbaar voor een brede doelgroep. Alle woningen en appartementen worden comfortabel en energiezuinig, door onder andere pv-panelen en hoogwaardige isolatie. Voor de verwarming en het warmtapwater worden de woningen voorzien van een warmtepomp. Daarnaast heeft UWOON samen met gemeente Harderwijk gekeken hoe het openbaar gebied klimaatadaptief in te richten. Een onderdeel hiervan is om bij de woningen het hemelwater direct in de grond te laten infiltreren. Als alles volgens planning verloopt dan hoopt UWOON alle woningen en het openbare gebied in het eerste kwartaal van 2024 gereed te hebben.

Foto: (vlnr) Fleur Imming (directeur-bestuurder UWOON), afgevaardigde bewonerscommissie, Wethouder Bert van Bijsteren, Hein Stooker (directeur Trebbe).

Deel deze pagina