Huurders ’t Harde genieten van hun ‘vernieuwbouwde’ huis

Publicatiedatum: 14-07-2022

Met een feestelijke barbecue vierden bewoners, omwonenden, huurdersraad, woningcorporatie UWOON en Salverda Bouw woensdag 13 juli de afronding van de renovatie van 30 woningen aan de Zandsteen-, Kiezel- en Talksteenstraat in ’t Harde. Bewoonster Aukje Klaver-Dijkstra: “Het is heel mooi geworden. Prachtig. We zijn er heel blij mee.”

Het lijkt wel nieuwbouw

Wie de woningen nu ziet, herkent ze niet meer terug. De woningen uit begin jaren ’70 hebben als het ware een warme jas aangetrokken gekregen. Tegen de bestaande woningen zijn nieuwe – goed geïsoleerde – gevels geplaatst. Ook de daken zijn vernieuwd. Het resultaat: het lijkt wel nieuwbouw. “De hele wijk knapt ervan op. Er komen mensen door de straat fietsen om te kijken hoe mooi het is geworden,” zegt bewoonster Klaver-Dijkstra.

Primeur

Begin 2022 zijn de werkzaamheden aan de binnenkant van de woningen gestart. Een primeur in de samenwerking tussen UWOON en Salverda Bouw was het inpakken van de woningen met de, in de fabriek gemaakte, geveldelen. In de nieuwe gevels zijn kunststof kozijnen, voorzien van triple (HR+++) glas, en deuren meegenomen. “Om de doorlooptijd en de impact van de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken, hebben wij in overleg met UWOON ervoor gekozen om de bestaande gevels te laten staan,” zegt Salverda-projectleider Rutger Lokhorst. Door de inspanningen van woonconsulente Suanne Boiten, die de spil vormde tussen de uitvoering/techniek en de bewoners, en de daaruit voortvloeiende goede samenwerking met UWOON kan Salverda Bouw het project nog voor de bouwvakvakantie afronden.

Zeer zuinig

Ook hebben alle woningen vloerisolatie gekregen en zijn voorzien van een zuinige warmte-terug-win-ventilatiesysteem (voor optimale luchtkwaliteit). Bijna alle bewoners kozen ook voor zonnepanelen op hun dak. Daardoor zijn de woningen zeer energiezuinig geworden: ze hebben nu label A, A+ of A++.

Klaar voor de toekomst

Directeur Fleur Imming van UWOON: “Dat is gunstig voor de portemonnee van de huurder. Zeker in deze tijd waarin de gasprijzen zo hoog zijn. De woningen zijn niet alleen energiezuinig geworden, maar ook mooi en veel comfortabeler. We hebben er ook al rekening mee gehouden dat ze op termijn van het aardgas worden afgekoppeld. Dat kan dan vrij gemakkelijk. Ze zijn klaar voor de toekomst."

Grote ingreep, flinke impact

Alles bij elkaar een grote ingreep met een flinke impact op de bewoners. Want ook al worden de gevels snel geplaatst, alles bij elkaar zitten bewoners toch een tijdje in een huis waarin stevig wordt gewerkt en krijgen te maken met afgezette straten en steigers voor de deur. Bij sommige woningen zijn ook nog de keuken, badkamer en toilet vernieuwd. “Maar dankzij het begrip, geduld en betrokkenheid van de bewoners is alles succesvol verlopen. Ik geef ze daarvoor een groot compliment,” zegt Fleur Imming.

Best pittig

Want ja, het was soms best pittig, stelt Aukje Klaver-Dijkstra, die al 45 jaar aan de Kiezelstraat woont. “Je hebt last van lawaai en stof. Dat kruipt overal in. Je moet elke dag stofzuigen en soppen. Het was soms best stressvol, voor mij en ook voor mijn hond. Maar weet je: dat is over een half jaar allemaal weer vergeten en dan genieten we nog steeds van ons mooie huis en profiteren we volop van het feit dat onze huizen nu zo energiezuinig zijn.”

Deel deze pagina