In de Stentor: Veluwe test als eerste met huisjes in de achtertuin tegen woningnood

Publicatiedatum: 18-12-2019

 

Een extra woning in je achtertuin, in ruil voor huurverlaging. Huurders van Uwoon die dat wel zien zitten, kunnen zich vanaf vandaag melden. De woningstichting begint met een proef voor maximaal tien van dit soort huizen, in de gemeentes Ermelo, Elburg en Harderwijk, en heeft daarmee een landelijke primeur. 

 ‘Wonen in de Achtertuin’, zoals het plan heet, is een geheel nieuw middel om de woningnood in de drie gemeentes te verlichten. Woningzoekenden moeten vaak jarenlang wachten op een huurhuis, met veel frustratie en chagrijn tot gevolg. Nieuwbouwplannen zijn er volop, maar die huizen zijn er natuurlijk niet van vandaag op morgen. Daarom broeden gemeentes en woningbouwstichtingen op kortetermijnoplossingen, zoals het plaatsen van tijdelijke woningen. 

Gezellig
Een creatieve variant daarvan werd in mei gedropt door Moniek van Balen, bestuurder van Uwoon. ,,Veel huurwoningen hebben een forse tuin en lang niet alle bewoners daarvan hebben groene vingers’’, zei ze destijds in de Stentor. ,,Of ze vinden het misschien wel heel gezellig om zo’n buurman of -vrouw in de tuin te hebben.’’  Kunnen we daar dan geen tijdelijke unit voor een een- of tweepersoonshuishouden plaatsen, vroeg zij zich retorisch af.  

Wiel uitvinden
Een half jaar later wordt dit idee in werkelijkheid getest. ,,Best spannend’’, vindt Frank de Bruin, planontwikkelaar bij Uwoon, die de pilot gaat leiden. ,,Niemand heeft dit ooit eerder gedaan, dus we moeten echt het wiel uitvinden.’’

Hij heeft budget gekregen voor maximaal tien van dit soort ‘woonchalets’ in de achtertuin. ,,Lofts’’, noemt hij het zelf, terwijl hij een voorbeeld laat zien van hoe zo'n unit er uit zou kunnen zien. Het is een schattig huisje van 7,5 bij 3,5 meter met alles erop en eraan. ,,Afhankelijk van de ruimte in de tuin, kunnen ze ook groter zijn.’’ De huisjes zijn niet alleen bedoeld voor jongeren, zoals aanvankelijk het plan was, maar voor alle leeftijden. 

Brandveiligheid
Veel hangt af van de voorwaarden die de betrokken gemeentes stellen, bijvoorbeeld over de maximale omvang van de huisjes, de afstand tot de woningen, de brandveiligheid en het aanleggen van parkeerplaatsen. Daarover zijn nu gesprekken en De Bruin hoopt dat er snel duidelijkheid over is. 

Niet tijdelijk
Kandidaten kunnen zich ondertussen wel alvast melden. Mits hun tuin minstens 12 meter lang en 8 meter breed is én een eigen ontsluitingsweg heeft (of kan krijgen) via de zijkant of achterkant. ,,In de pilotfase krijgt de hoofdhuurder een stem in wie er in de woning komt. Maar het is wel de bedoeling dat de huisjes er een jaar of twintig à dertig staan, dus uiteindelijk komen ze wel in de ‘vrije’ verhuur.’’

Huurkorting
Hoe groot het potentieel aan geschikte achtertuinen precies is, weet De Bruin niet. ,,De meeste zullen in Ermelo en Elburg zijn. Daar richten we ons in eerste instantie op.’’

Hij snapt dat de drempel om mee te doen best hoog kan zijn. Vandaar dat Uwoon het ook financieel aanlokkelijk wil maken. Wie meedoet kan rekenen op een maandelijkse huurkorting van tussen de 50 en 100 euro. 

Aanmelden of meer info via [email protected] of 0341-565100 

Bron: https://www.destentor.nl/veluwe/veluwe-test-als-eerste-met-huisjes-in-de-achtertuin-tegen-woningnood~ac51a3d4/

 

Deel deze pagina