Prestaties UWOON in beeld

Publicatiedatum: 26-11-2018

Opnieuw tevreden huurders en lage bedrijfslasten in de Aedes-benchmark.

Al vijf jaar brengt de Aedes-benchmark prestaties van woningcorporaties in beeld en vergelijkt deze met elkaar. Op 22 november werden de nieuwste resultaten bekend. UWOON is tevreden. “Prima scores, en het is mooi dat we op meerdere onderdelen vooruitgang zien. En daar blijven we verder aan werken”, aldus bestuurder Moniek van Balen.

Tevreden huurders en minder bedrijfskosten

Bij het oordeel van huurders en op het onderdeel bedrijfslasten, bevindt UWOON zich bij de koplopers in de sector. Het oordeel van huurders over de dienstverlening leverde drie zeer ruime zevens op. De beïnvloedbare bedrijfslasten van UWOON waren al laag, maar daalden nog naar € 617 per verhuureenheid ten opzichte van € 648 vorig jaar.

Huurwoningen betaalbaar houden

De corporaties zijn verder beoordeeld op de onderdelen ‘Betaalbaarheid & beschikbaarheid’, ‘Onderhoud & verbetering’ en ‘Duurzaamheid’, waarbij UWOON in de middengroep zit.

Een goede woning voor een betaalbare prijs, is ook voor UWOON het doel. Daarom verlagen we sinds een paar jaar actief de huurprijzen van een deel van de vrijkomende woningen, zodat die meer in verhouding zijn met wat mensen kunnen betalen. Het aandeel betaalbare woningen binnen het vrijkomend aanbod is gestegen naar 75,1%; in 2017 was dat 66%. De prijs-kwaliteitverhouding bleef gelijk: UWOON vraagt gemiddeld 67% van de maximaal toegestane huur.

Investeren in energiezuinige huurwoningen

De investeringen in onderhoud en woningverbetering volgen de landelijke trend: ze stegen bij UWOON naar € 1.927 per verhuureenheid, ten opzichte van € 1.761 in 2017. De ervaren woningkwaliteit is met een 7,2 vergelijkbaar met vorig jaar.

De investeringen zijn terug te zien in de energie-index, die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. De gemiddelde energie-index van UWOON is verbeterd en ligt nu op 1,61. Dat is ook beter dan het landelijk gemiddelde van 1,65. UWOON investeert de komende jaren verder in duurzaamheid, ook om bij te dragen aan lagere energielasten voor huurders. Het doel is dat de woningvoorraad in 2021 gemiddeld een energie-index heeft tussen 1,2 en 1,4, vergelijkbaar met energielabel B.

Download hier de resultaten van UWOON in de Aedes-benchmark 2018.

Deel deze pagina