Geen objecten gevonden

Schuttingproject Mandenmakersstraat verbindt en verbetert de buurt

Publicatiedatum: 03-10-2017

'Met elkaar, voor elkaar': op 30 september waren bewoners met familie en vrienden hard aan het werk om nieuwe schuttingen te plaatsen rond de tuinen van hun huurwoningen.

‘Met elkaar, voor elkaar, die term was van toepassing op het schuttingproject in de Mandenmakersstraat in Harderwijk. Op zaterdag 30 september waren bewoners met familie en vrienden hard aan het werk om nieuwe schuttingen te plaatsen rond de tuinen van hun huurwoningen. Zij kregen daarbij ondersteuning van hoveniersbedrijf Martin Kleermaker, vrijwilligers van Stichting Present en jongeren van het Talenthouse.

Coördinatie en steun van samenwerkingspartners in de wijk

Buurtbeheerder Co Schaftenaar van woningcorporatie UWOON nam het initiatief voor dit experiment. De buurt kon een opknapbeurt gebruiken, en hij wilde het contact tussen de – veelal alleenstaande – bewoners versterken. Zijn plan om bewoners door het plaatsen van schuttingen met elkaar in verbinding te brengen, werd enthousiast ontvangen en gesteund door de samenwerkingspartners: opbouwmedewerker Rinet Brinks van ZorgDat, wijkmanagers en wijkbeheerder van de gemeente Harderwijk Willemien Vaartjes, Bram Oudejans en Bart Borgmans, en de wijkplatforms Zeebuurt en Stadsdennen. “En de schuttingen zijn gemaakt door De Zaak van Ermelo, die werknemers een dagbesteding biedt. Dus ook daar snijdt het mes aan twee kanten”, aldus Co.

Subsidie van Leefbaarheidsalliantie provincie Gelderland

Omdat niet iedereen de middelen heeft voor nieuwe, kwalitatief goede schuttingen, werd ook subsidie aangevraagd bij de Leefbaarheidsalliantie van de Provincie Gelderland. En met succes. Het is de eerste keer dat UWOON op het gebied van leefbaarheid subsidie ontvangt. De bewoners zegden vervolgens hun medewerking toe, op verschillende manieren. Want lukte het niet om elkaar te helpen bij het plaatsen van de schuttingen, dan zorgden zij voor koffie en thee of iets te eten. Het schuttingproject sloeg daarmee de twee vliegen in één klap: de bewoners hebben elkaar beter leren kennen en samen het aanzicht van dit stukje Zeebuurt aanzienlijk verbeterd.

De gedeputeerde op het gebied van leefbaarheid van de Provincie Gelderland, mevrouw Ans Schouten brengt medio oktober een bezoek aan betrokken bewoners om hun ervaringen te horen bij het ontstaan en de uitwerking van het project. De subsidie reikt verder dan dit experiment en wordt hoogstwaarschijnlijk doorgezet naar andere buurten met huurwoningen van UWOON.

Deel deze pagina