UWOON biedt huurders met geldproblemen een Budgetcoach

Publicatiedatum: 01-12-2020

 

Woningcorporatie UWOON in Harderwijk is een proef gestart om met de inzet van een budgetcoach betalingsregelingen te treffen. Huurders die met geldproblemen kampen, kunnen een beroep doen op budgetcoach Ulli Sinfield. “De eerste gesprekken zijn inmiddels gevoerd met huurders die hun huur niet konden betalen. Die zijn succesvol verlopen, er zijn haalbare betalingsregelingen getroffen”, aldus Sinfield.

UWOON maakt al vele jaren werk van persoonlijke begeleiding van mensen met een huurachterstand. Huurders die in de financiële problemen komen, krijgen een vast aanspreekpunt, een medewerker van de afdeling Huurincasso. Deze denkt mee over oplossingen, verwijst door naar instanties die hulp kunnen verlenen en treft een betalingsregeling. Deze persoonlijke aanpak leidde tot een forse vermindering van het aantal huisuitzettingen vanwege huurachterstand, tot nul in 2019. Daarmee realiseerde de woningcorporatie één van de belangrijkste doelstellingen uit haar ondernemingsplan 2019-2022: ‘geen enkele huurder wordt dakloos door een betalingsachterstand’.

Opgelucht gevoel
Vanwege de coronapandemie en een mogelijke economische crisis, verwacht UWOON dat meer huurders in betalingsproblemen komen. Ook daarom is de aanvullende begeleiding door een budgetcoach meer dan zinvol. UWOON-medewerker Ulli Sinfield heeft hiervoor een opleiding gevolgd en deze met succes afgerond. Zij is inmiddels enkele maanden aan de slag en bezoekt huurders met betalingsproblemen thuis. “Begeleiding begint met een kennismakingsgesprek, vervolgens brengen we inkomsten, vaste lasten en achterstanden in kaart. Dan kijken we naar bestedingsruimte en een haalbare betalingsregeling”, vertelt ze over haar werkwijze in een notendop. “Het ordenen van inkomsten en uitgaven geeft mensen al een opgelucht gevoel. Ze waren vaak het overzicht kwijt.” De budgetcoach kijkt ook naar de mogelijkheden van belastingteruggave, kwijtschelding van de belastingen en eventuele toeslagen zoals de huurtoeslag.

De budgetcoach heeft niet als doel om zo veel mogelijk huuropbrengsten binnen te halen. “UWOON is er voor stenen en financiën, maar vooral voor mensen. We willen allereerst dat huurders plezierig wonen in een buurt waar ze zich veilig én thuis voelen. Een omgeving waar ze elkaar kennen en elkaar helpen. Een plek waar iedereen prettig samenleeft”, aldus Fleur Imming, directeur-bestuurder van UWOON. “De begeleiding van huurders met geldproblemen is daarbij een goed hulpmiddel.”

Kunt u uw huur niet betalen? Wij helpen u graag.
Lees hier meer.

Deel deze pagina