Geen objecten gevonden

UWOON op weg naar een duurzame woningvoorraad

Publicatiedatum: 03-08-2017

Met een versnelling van de inspanningen zet UWOON er op in, dat haar woningvoorraad in 2021 gemiddeld een energie-index heeft tussen 1,2 en 1,4 (energielabel B).

UWOON zet er op in dat haar woningvoorraad in 2021 gemiddeld een energie-index heeft tussen 1,2 en 1,4 (energielabel B). Dit betekent een versnelling van de inspanningen, want tot voor kort bestond de strategie uit het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen op natuurlijke (onderhouds)momenten. Langs die weg zou het doel pas in 2026 bereikt worden.

De ambitie is niet nieuw in Nederland. Ook in het energieconvenant tussen Aedes, Woonbond, Vastgoedbelang en het ministerie wordt dit doel genoemd. Vrijwel alle corporaties in Nederland streven hiernaar. Wat wel bijzonder is, is dat UWOON de maatregelen tot en met energielabel C uitvoert zonder een huurverhoging in rekening te brengen bij de huidige huurder. Het betekent daarmee een directe woonlastenverlaging voor de huurder. UWOON investeert de komende vier jaar zo’n tien miljoen euro in duurzaamheidsmaatregelen. Hier staan dus geen opbrengsten tegenover. Daarnaast wil UWOON ervaring opdoen met het energieneutraal bouwen en renoveren.

Naast isolerende maatregelen is er vanaf het najaar de mogelijkheid voor huurders om zonnepanelen op het dak aan te laten brengen. UWOON betaalt 30% van de kosten, de rest wordt via servicekosten bij de huurder in rekening gebracht. Door de forse eigen investering door UWOON moet het voor de bewoner mogelijk zijn om vanaf de eerste maand op elektriciteit te gaan besparen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de huurders van UWOON.

Isolatie en alternatieve energie zijn niet de enige mogelijkheden om duurzaam te wonen. Menselijk gedrag heeft ook een belangrijke invloed op het totale gebruik van energie. Om die reden kunnen huurders via UWOON een vrijwillige energiecoach inschakelen. Deze coach gaat met huurders in hun eigen woning in gesprek en geeft praktische bespaartips.

Deel deze pagina