UWOON plaatst 178 zonnepanelen op woongebouw De Palaver Elburg

Publicatiedatum: 16-07-2019

 

In de afgelopen 2 jaar hebben wij meer dan duizend woningen van zonnepanelen voorzien. Recent zijn voor het eerst panelen geplaatst op een appartementengebouw. Wooncomplex De Palaver in Elburg had de primeur, hier zijn voor ieder van de 32 appartementen vier zonnepanelen gemonteerd. Daarnaast zijn er 50 panelen voor energievoorziening in de collectieve ruimten geplaatst.

De bewonerscommissie was de drijvende kracht achter dit succesvolle initiatief. Deze heeft zich vanaf juni 2018 sterk gemaakt om in De Palaver een pilotproject voor collectieve energieopwekking te starten. Na twee informatieavonden en het persoonlijk bezoeken van bewoners, namen alle huurders deel aan het project. Zij kozen de combinatie van zonnepanelen voor de collectieve installatie en individuele panelen per appartement. Via een digitaal paneel in de entree kunnen bewoners zien hoeveel stroom de collectieve panelen opleveren.

De werkzaamheden zijn afgerond. Gert Schinkel, teamleider niet planmatig onderhoud: “Het werk zat vooral in het aansluiten van de panelen naar de collectieve voorziening en naar de 32 individuele appartementen. Deze aansluiting ging via leidingschachten naar de meterkasten. Mooi om te zien dat de inzet van de bewonerscommissie is beloond met een duurzaam systeem dat bewoners bovendien een kostenbesparing oplevert.”  Op 16 juli werden de werkzaamheden feestelijk afgerond en ontving iedere bewoner een ZONNEbloem cadeau.

Wij zijn in 2017 gestart met een campagne om meer woningen te voorzien van zonnepanelen. Daarbij betaalt de woningcorporatie de aanschafkosten terwijl Van der Sluis Beheer en Onderhoud de installatie verzorgt. Huurders betalen via een vaste vergoeding in de servicekosten 70% van de aanschafkosten terug. UWOON neemt tot 1 januari 2020 de resterende 30% voor haar rekening. Zo dragen huurders en UWOON samen bij aan een beter milieu en besparen bewoners op hun energielasten.

 

Deel deze pagina