Geen objecten gevonden

Verdere daling huisuitzettingen bij UWOON

Publicatiedatum: 13-04-2017

In 2016 moesten 9 huurders de woning verlaten, ten opzichte van 11 in 2015.

Het aantal huisuitzettingen door woningcorporaties is in 2016 voor het derde jaar op rij gedaald, zo maakte brancheorganisatie Aedes vorige week bekend. Ook UWOON ziet een daling, terwijl de cijfers van UWOON al enkele jaren onder het landelijk gemiddelde liggen. In 2016 moesten 9 huurders de woning verlaten, ten opzichte van 11 in 2015. Het ging om 3 huisuitzettingen in Elburg, 3 in Ermelo en 3 in Harderwijk.

Bij UWOON moet ongeveer 1 per 1.000 huurders de woning verlaten, waar dat in de sector op 2,1 en bij middelgrote corporaties op 1,4 ligt. UWOON ziet huisuitzetting als uiterste middel, en is dan ook blij met de verdere daling.

Huisuitzettingen door huurachterstand dalen

De belangrijkste oorzaak blijft huurachterstand, maar het aantal huisuitzettingen als gevolg daarvan neemt af. Bestuurder Moniek van Balen: “We zien hierin ook het bewijs van onze preventieve aanpak en onze samenwerking met onder meer Stimenz. Het lukte in meerdere gevallen om samen met maatschappelijke partners huisuitzettingen te voorkomen.”Lichte stijging huisuitzettingen door overlastproblematiek."

Overlastproblematiek heeft geleid tot een geringe stijging in het aantal huisuitzettingen (3 in 2016, 2 in 2015). De stijging is beperkt gebleven door de samenwerking met hulpverleners en de preventieve aanpak. Zo zet UWOON sinds 2016 gedragsaanwijzingen in bij overlast. Daarmee wordt aan de overlastgever duidelijk gemaakt wat er van hem of haar verwacht wordt. Het is een laatste kans om een mogelijke gang naar de rechtbank te voorkomen.
We gaan met samenwerkingspartners bekijken of verdergaande preventieve maatregelen mogelijk zijn. Er loopt al een project waarbij indien nodig een gesprek met de bewoner plaatsvindt, samen met een medewerker van De Ontmoeting in Harderwijk. Van Balen: “We proberen zo vroeg mogelijk signalen te herkennen, dat er mogelijk een probleem is. Een oorzaak kan namelijk zijn dat iemand met zichzelf in de knoop zit. Het doel is dat de overlast stopt, en dat er waar nodig snel goede hulp komt voor iemand in moeilijkheden.”

Opzeggingen door bewoners bij hennep- en drugsproblematiek


Hennep- en drugsproblematiek zorgden niet voor huisuitzettingen, maar wel voor een toename in huuropzeggingen door de bewoners zelf (8 in 2016, 4 in 2015). Dit is het gevolg van een regionaal convenant waarin gemeenten, politie, Liander en woningcorporaties gezamenlijk optreden. Met de opzegging zorgen huurders ervoor dat zij een gerechtelijke procedure en/of huisuitzetting voor zijn. Landelijk worden geen cijfers bijgehouden over het aantal bewoners dat zelf de huur opzegt.

Deel deze pagina