Zonnepanelen in gebruik

Publicatiedatum: 05-12-2017

Maandag 4 december ‘ontstaken’ wethouders Jan Polinder en José Oosthoek samen met Jan de Groot van Huurdersraad De Betere Woning officieel de eerste zonnepanelen op huurwoningen van UWOON.

Maandag 4 december ‘ontstaken’ wethouders Jan Polinder en José Oosthoek samen met Jan de Groot van Huurdersraad De Betere Woning officieel de eerste zonnepanelen op huurwoningen van UWOON. Dit bijzondere moment vond plaats bij Maurice en Esther van Es in Elburg, huurders van UWOON die erg blij zijn met het initiatief.

In september koos UWOON voor Van der Sluis Technische Bedrijven als leverancier van zonnepanelen. Huurders en huurdersorganisaties hebben in die keuze, en in het samenstellen van het aanbod van zonnepanelen een actieve rol gespeeld. In anderhalve maand hebben al 180 huurders een aanvraag gedaan; van hun woningen is het merendeel van de daken ook geschikt voor zonnepanelen.

Met de zonnepanelen wil UWOON huurders een mogelijkheid bieden om hun woonlasten te verlagen. Het in gebruik nemen van zonnepanelen levert direct een besparing op energieverbruik op. Bij huurders die vóór 1 januari 2019 besluiten om mee te doen, neemt UWOON 30% van de investering op zich. De resterende 70% betalen deelnemers via een vaste vergoeding in de servicekosten tussen 13,50 en 15,50 euro per maand.

Tot 2020 kunnen huurders de opgewekte energie direct verrekenen met elektriciteit die ze van het energiebedrijf afnemen. Het nieuwe kabinet wil deze salderingsregeling in 2020 vervangen door een andere regeling. Hoe een andere regeling er uit ziet, en of dit gevolgen heeft voor de mogelijke besparing, is nog niet duidelijk.

Naast de verlaging van woonlasten zijn ook de milieueffecten voor UWOON een belangrijke reden om veel energie te steken in zonnepanelen. We investeren de komende jaren zo’n 10 miljoen euro in de verduurzaming en energiezuinigheid van huurwoningen. Huurders die zelf aan de slag willen, kunnen via UWOON een vrijwillige energiecoach inschakelen. Deze komt op bezoek en geeft bij huurders thuis praktische bespaartips.

Deel deze pagina