Welkom Over Uwoon Meer informatie Nieuws Feest voor bewoners van gerenoveerde Zeebuurt

Feest voor bewoners van gerenoveerde Zeebuurt

Leestijd: 4 min

Bewoners van de Zeebuurt in Harderwijk hebben donderdag 1 september feest gevierd omdat de renovatie van hun woningen klaar is. Het was een uitgesteld feestje. Eerder gooide de coronapandemie roet in het eten. Maar, zoals directeur-bestuurder Fleur Imming van woningcorporatie UWOON zei: “Wat in het vat zit, verzuurt niet!".

Gedicht

Op de hoek van de Laan 1940-1945 en de Holzstraat was door UWOON een grote tent neergezet waar veel bewoners op af kwamen om gezellig te kletsen, wat te eten en te drinken. Wethouder Edwin Enklaar van de gemeente Harderwijk onthulde samen met Hans van Norel van de Norel Bouwgroep en Fleur Imming een houten zuil met een gedicht over de Zeebuurt.

Renoveren en nieuwbouw

UWOON heeft tussen 2012 en 2021 in de Zeebuurt 160 woningen verbeterd. Op twee plekken werden woningen gesloopt. Aan de Burgemeester van Meursstraat worden op dit moment 24 nieuwe beneden-bovenwoningen gebouwd. Die zijn eind dit jaar gereed. Ook aan de Holzstraat gaat nog worden gebouwd. Daar komt een woongebouw met appartementen. Dat is het sluitstuk van de verbetering van de Zeebuurt. Een aantal bewoners zat namens de buurt vanaf het prille begin in de projectgroep Zeebuurt en had zo invloed op de plannen.

Karakteristieke huizen

Fleur Imming: “De Zeebuurt is een wijk waar je het karakter van Harderwijk ziet. In de huizen en in de mensen. Die behandel je met respect. De bewoners hadden een duidelijk idee over hoe hun huizen moesten worden gemoderniseerd. Het oorspronkelijke karakter moest worden behouden: de rode dakpannen, de kleine ruitjes, de kleurstelling, de voordeuren. Daar hebben we naar geluisterd. We hebben ‘historiserend’ gerenoveerd.”

In acht fasen

UWOON koos ervoor de renovatie in acht fases van elk ruwweg een jaar uit te voeren. “Want je wilt niet dat de hele buurt twee jaar lang overhoop ligt. Dat is geen doen,” aldus Imming. “Maar ook deze aanpak vroeg geduld van de bewoners en ging met overlast gepaard. Want renoveren zonder overlast gaat niet. Tijdelijk maanden ergens anders wonen, vond ook niet iedereen leuk. Maar we wisten waarvoor we het deden. Huizen met het karakter uit de jaren ‘50  met het comfort van nu. Lekker zuinig met energielabel A. Nieuwe daken, isolatie, nieuwe vloeren en vloerverwarming. Zeg nou zelf: een jaren ‘50 huis met vloerwarming: hoe mooi is dat?! Gelukkig hoorden we dat ook regelmatig terug van bewoners: ‘Het is zo mooi geworden, ik ben heel blij'. Kijk, daar doen we het voor!”

Een heerlijk huis

Bewoonster Teunie den Ouden is nu 90 jaar en woont al 33 jaar in haar woning aan de Laan 1040-1945. Ze is heel tevreden met haar verbeterde woning: “Ik heb nu een badkamer boven en beneden een ruimere en mooie keuken. Ik had niet gekozen voor zonnepanelen, daar heb ik achteraf wel een beetje spijt van. Had ik dat toch maar wel gedaan. Ik wil hier graag blijven wonen, het is een heerlijk huis. Elke morgen ben ik even blij. Ik heb een leuk leven. Ik kan nog autorijden, fietsen, ga lekker zwemmen. En dit is een heerlijk huis.”

Samenwerking en vertrouwen

Wethouder Enklaar vond het een eer om bij het feestje te zijn. “Ik kijk vol bewondering naar de prachtig gerenoveerde, duurzame woningen die hun jaren ‘50 karakter hebben behouden. Wat ooit – en dan hebben we het over zo’n 15 jaar geleden – begon als een sloop- en nieuwbouwplan, is na veel goede gesprekken, begrip, samenwerking en vertrouwen uitgemond in een geweldig resultaat. Nadat duidelijk was dat bewoners en UWOON niet op dezelfde lijn zaten qua nieuwbouw, zijn er intensieve gesprekken opgestart. Het vernieuwen en verduurzamen van de woningen, om betere huizen te krijgen was het gezamenlijke hogere doel. De gevonden oplossingen hebben geleid tot grote tevredenheid bij iedereen. Ik ben trots op de gesprekken waar alle partijen zich zo voor ingezet hebben, het vertrouwen in elkaar en het doorzettingsvermogen om te bereiken waar iedereen zich in kon vinden.”

Duiventillen

Voor de medewerkers van de Van Norel Bouwgroep was het geen doorsnee klus. Zo hebben ze vele familiebanden leren kennen: daar woont mijn broer, dochter, etc. Zeebuurters zijn honkvast. En houden van duiven. “We hebben heel wat duiventillen gezien. In diverse maten en kwaliteiten,” aldus directeur Hans van Norel met een knipoog. Tot slot dankte hij de bewoners voor hun volharding en medewerking de afgelopen jaren. “Nu gaan we de nieuwbouw aan de Burgemeester van Meursstraat afronden. Wij mogen nog even blijven in de Zeebuurt. En dat doen we graag!”