Welkom Over Uwoon Meer informatie Nieuws Woningverbetering Stadsdennen: Prettig wonen met minder energieverbruik

Woningverbetering Stadsdennen: Prettig wonen met minder energieverbruik

Leestijd: 3 min

Prettig wonen en minder energieverbruik. Dat is straks het resultaat voor de bewoners van 191 woningen in de Harderwijkse wijk Stadsdennen. Ruim 85% van de bewoners heeft ingestemd met het voorstel voor de verduurzaming en onderhoud van hun woning. Dit betekent dat wij samen met Van Wijnen na de zomer starten met de uitvoering.

Bestuurder Fleur Imming van UWOON: “Wij zijn blij met het draagvlak onder de bewoners. Er is minimaal 70 procent instemming nodig om de plannen uit te kunnen voeren. Samen met Van Wijnen gaan wij de woningen de komende tijd fors verbeteren. De woningen hebben nu een gemiddeld label D en straks een label A of beter. En dat kost de bewoners niets: de huur gaat niet omhoog.”

Fijn wonen en energiezuinig
Naast het noodzakelijk onderhoud krijgen de woningen een nieuw geïsoleerd dak. Ook de muren en vloer wordt geïsoleerd. Het glas in de kozijnen wordt vervangen door nieuw (HR++) glas. Daarbij krijgt elke woning een WTW-unit. Deze unit zorgt voor een nieuwe manier van ventileren waarmee er minder warmte vanuit de woning verloren gaat. Isolatie en ventilatie verbeteren het leefklimaat in de woning. Koel in de zomer en warm in de winter. Met als gevolg: minder energieverbruik.

Proefblok en opruimdag
Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden in hun woning blijven wonen. Op maandag 15 mei starten het proefblok. Het idee achter het proefblok is het leren van de uitvoering en daar voordeel mee doen tijdens de daadwerkelijk uitvoering. Fleur Imming: “Om goed van start te gaan organiseren we een opruimmiddag. Om het dak te kunnen vervangen moet de zolder helemaal leeg zijn. Dit kan soms een grote klus zijn. Tijdens de opruimdag komt een grote container in de straat. Bewoners kunnen gratis spullen weggooien die ze niet meer nodig hebben.”

Frisse uitstraling
Ook de voor- en achterdeur worden vervangen. Bewoners kiezen per woonblok de kleur voor hun nieuwe deuren. Zo krijgt de buurt een frisse en nieuwe uitstraling.

In gesprek met bewoners
Komende periode gaat woonconsulent Astrid Distelbrink van Van Wijnen in gesprek met de bewoners. “Naast de persoonlijke situatie, worden de werkzaamheden en de planning doorgenomen. We gaan ook in gesprek met bewoners, waarvan we nog geen instemming hebben. Het blijft maatwerk en we vinden het belangrijk oog te hebben voor ieders persoonlijke situatie. We willen daar zoveel mogelijk rekening mee houden.”

Planning 
Als alle vergunningen in orde zijn, start het onderhoud na de zomervakantie van 2023. De werkzaamheden worden per woningblok uitgevoerd. De verwachting is dat alle woningen eind 2024 klaar zijn.

Foto: Tijdens een informatiemarkt zijn bewoners meegenomen in het plan voor de verbetering van de woningen.