Welkom Over Uwoon Meer informatie Nieuws Stichting Present Harderwijk en Uwoon: samen voor leefbaarheid

Stichting Present Harderwijk en Uwoon: samen voor leefbaarheid

Leestijd: 3 min

Stichting Present Harderwijk en woningcorporatie Uwoon gaan samen werken aan leefbare buurten. De organisaties tekenden dinsdag 22 augustus een samenwerkingsovereenkomst. Eerder al sloot Uwoon vergelijkbare overeenkomsten met Stichting Present in Ermelo en in Elburg met Stichting Wiel en Stichting Present. In Elburg gaat het om Klushulp.

Praktische hulp

De samenwerking heeft een praktisch karakter. Marco van der Zwaard van Present Harderwijk legt uit wat dat betekent: “Present heeft als hoofdtaak vrijwilligers te koppelen aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken en dat zelf niet kunnen organiseren. Dat kunnen dus ook huurders van Uwoon zijn. De vrijwilligers doen een praktisch project, zoals klussen, verven, tuinieren of schoonmaken. De overtuiging hierachter is dat mensen in de samenleving bereid zijn om zich vrijwillig in te zetten en dus verantwoordelijkheid te nemen voor een ander.”

Een goede aanvulling

Directeur-bestuurder Fleur Imming van Uwoon is blij met de samenwerking. “Present voegt iets toe. Namelijk het methodisch matchen van de inzet van vrijwilligers. Met de inzet van de vrijwilligers zijn extra dingen mogelijk, naast die van onze medewerkers of professionele hulpverleners. Regelmatig gaan groepen via Present aan de slag om grote klussen uit te voeren in woningen van Uwoon, op adressen waar hulpverleners betrokken zijn. De vaak complexe situaties van de huurders vraagt om zorgvuldigheid en afstemming met de hulpverlening.”

Voor iedereen?

Kan iedereen hulp krijgen? “We kijken eerst of mensen het zelf kunnen. Hebben ze een netwerk: vrienden of familie die kunnen helpen? Zijn mensen gezond en kunnen ze het zelf? Hebben ze het geld om het te laten doen? Is het antwoord steeds nee dan komen wij in beeld. En dan altijd samen met een medewerker van Uwoon en een eventuele hulpverlener,” aldus Marco van der Zwaard van Present.

Goed voor de buurt

De samenwerking van Present en Uwoon helpt niet alleen individuele huurders maar heeft ook een positief effect op de leefbaarheid in de buurt. Fleur Imming: “Vaak wordt schaamte of isolement doorbroken waardoor de huurder weer open staat voor anderen in de buurt. Ook gebeurt het wel dat buren zich realiseren dat ze, in plaats van alleen klagen over de overlast, zelf hulp kunnen aanbieden. Hoe mooi is dat?!”

Echt van betekenis

Marco van der Zwaard vult aan: “Het bieden van hulp heeft altijd impact: het is voor een vrijwilliger een krachtige ervaring om met soms eenvoudige activiteiten echt van betekenis te zijn voor een ander. Voor de hulpontvanger is het een bijzondere ervaringen dat iemand zich ‘zomaar’ wil inzetten voor je. Dit kan net het duwtje in de rug zijn om zelf het stokje weer op te pakken. Present vraagt om die reden altijd aan de hulpontvanger om voor zover mogelijk, zelf mee te klussen, koffie te zetten of op een andere manier een eigen bijdrage te hebben. Dit leidt soms ook tot onverwacht waardevolle ontmoetingen tussen vrijwilligers en hulpontvangers.”