Column Moniek van Balen

Augustus 2019

Langkous

Jonge lezers zullen haar misschien niet kennen, maar in mijn jeugd was ze de held van alle kinderen: Pippi Langkous. Het ondeugende meisje in de gelijknamige boeken en tv-serie was steeds op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Ze durfde alles en liep regelmatig weg van de platgetreden paadjes. Soms tot wanhoop van haar omgeving. Van Pippi is de gedachte: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Het klinkt misschien vreemd, maar wij van UWOON hebben wel iets van Pippi Langkous. We zoeken graag het avontuur op om nieuwe of vernieuwende oplossingen te ontwikkelen. Let wel: het gaat ons niet om het avontuur op zich, maar om het belang van onze huurders. Vaak zijn het praktische vragen van bewoners die ons het spannende pad van de vernieuwing opsturen. Ik noem twee voorbeelden.

Jongeren hebben te kampen met woningnood en onder hen zijn veel zogenaamde spoedzoekers. Die hebben weinig aan vijf jaar wachten op een huis. Voor hen zijn we aan de slag met het ‘achtertuinplan’. Door woonunits in achtertuinen van huurders te plaatsen, vangen we twee vliegen in een klap. Jongeren krijgen betaalbare huisvesting, huurders verlaging van hun maandelijkse huur. Met misschien wel de gezelligheid van een extra buur op de koop toe! Zeker, er zitten allerlei haken en ogen aan dit plan, maar als we het niet proberen, gebeurt er niets.

Nog een voorbeeld: iedereen weet dat de energierekening een fl inke aanslag op het huishoudbudget pleegt. Dat wordt in de toekomst alleen maar erger. Daarom zijn we volop bezig met energie- en kostenbesparende oplossingen voor huurders. Het zonnepanelenplan heeft inmiddels zijn waarde bewezen; meer dan 700 deelnemers besparen tot enkele tientjes per maand. Netto! In Ermelo testen we sinds kort als allereerste organisatie in Nederland de nieuwste generatie PVT-panelen. Die zonnepanelen zijn erg geschikt voor bestaande woningen en kunnen onze huizen misschien zelfs energieneutraal maken. Wat een impact zal dit hebben op het energieverbruik van huurders! Alle reden dus om deze nieuwe technologie te proberen in de praktijk.

Naast deze initiatieven zijn we met veel meer grote en kleine plannen bezig. De een misschien succesvoller dan de ander. En daar leren we weer van. Initiatieven om de vraag van onze huurders van nu en die van de toekomst te beantwoorden. Veel leesplezier, het magazine staat vol met nieuwe ontdekkingen.

Moniek van Balen-Uijen
directeur-bestuurder

Kijk bij de publicaties op deze website voor eerder verschenen columns.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden