Column Moniek van Balen

5 juli 2018

Een woningcorporatie is méér dan een goede huisbaas

Laatst keek ik terug op het werk van UWOON van het afgelopen half jaar. Meestal zijn we bezig met het goed laten wonen van onze huurders. Het gaat daarbij om onderhoud en nieuwbouw, maar ook over goed samenleven en tevredenheid over het wonen. Daarnaast keek ik naar alle nieuwe activiteiten en ideeën uit het eerste half jaar. Daar werd ik blij van! Ik pak er één voorbeeld uit.

Harderwijk heeft een asielzoekerscentrum, met ongeveer 400 bewoners. Zij wonen daar behoorlijk lang, zonder familie en bezigheden. En in grote onzekerheid over hun toekomst. De collega’s bij UWOON leggen regelmatig uit hoe vergunninghouders aan een woning komen. Mensen vragen zich dan af waarom een gezinswoning naar één persoon gaat. Een persoon die ook nog eens een korte wachttijd heeft, want hij komt uit het buitenland. We leggen dan uit dat het leven van deze mensen in hun thuisland bedreigd werd. Zij komen niet uit luxe naar Nederland. En iedereen heeft recht op een goed huis. Sommigen statushouders wachten wel degelijk jaren! Overigens bestaat 80% van de woningzoekenden uit huishoudens van 1 of 2 personen. Vaak komt er bij vergunninghouders vaak nog een gezin achteraan. Die woning komt dus wel vol.

We vinden het belangrijk om te blijven uitleggen. Maar minstens zo waardevol, is handelen naar onze overtuigingen. Heel mooi vind ik, wat één van onze technische medewerkers de afgelopen drie maanden deed. Via vluchtelingenwerk leerden we Maher kennen. Een jonge, enthousiaste Syrische vluchteling. Hij woont in het AZC en weet nog niet of hij in Nederland mag blijven. Maher wilde graag meelopen met een technische man van UWOON. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds 3 maanden gaat hij met onze collega Martin mee. Maher spreekt geen Nederlands en weinig Engels. Toch komen de mannen er samen (met wat handen en voeten) goed uit. We hebben net besloten dat we Maher nog graag zeker 3 maanden langer erbij willen hebben.

Van zulke acties geniet ik. Een prachtig voorbeeld van hoe we iets goeds in beweging zetten. Iedereen die te maken heeft met deze leer-werkervaring is positief. Maher is super-enthousiast, hij leert hoe Nederlandse huizen gebouwd worden en al doende leert hij ook de taal beter. Martin (en ook zijn collega’s Wim en John) vind het leuk om zijn grote werkervaring en kennis aan een enthousiaste jongen over te dragen. En huurders die het duo op bezoek krijgen, vinden het mooi dat UWOON een stapje verder gaat om vluchtelingen iets te leren over Nederland en het werk.

UWOON is meer dan een goede huisbaas. We hebben een voorbeeldfunctie in onze lokale samenleving. We zijn een maatschappelijke organisatie en een lokale werkgever. Daarmee kunnen we iets betekenen voor mensen die niet makkelijk werk krijgen en/of die nog niet zo veel meedoen in onze samenleving.

Vluchtelingen zijn dubbel kwetsbaar, met wat ze hebben meegemaakt en met de onzekere toekomst. UWOON wil bijdragen aan betere kansen voor deze groep: meer begrip bij buurtgenoten en alvast wat Nederlandse werkervaring. Het zal Maher zeker helpen bij een snellere integratie zodra zijn status binnen is. Ik ben trots op Martin en ik hoop dat er na Maher nog veel meer mensen zijn die we een beetje kunnen helpen. Zo dragen we eraan bij dat zij zich welkom en geaccepteerd voelen in hun nieuwe buurt!

Moniek van Balen-Uijen
directeur-bestuurder

Kijk bij de publicaties op deze website voor eerder verschenen columns.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden