U bevindt zich hier: HomeUWOONColumn Moniek van Balen

12 april 2017
Sterk in je schoenen

Er zijn momenten dat je sterk in je schoenen moet staan, om je staande te houden in het leven. Op eigen kracht of met wat hulp, komen veel mensen er weer bovenop. Maar wat als het mis met je gaat, en je hebt geen steun, of je bent niet in staat die steun op tijd te organiseren?

Bijna iedereen kent voorvallen met ‘verwarde personen’. Dat gedrag wordt in slechts 30% van de situaties veroorzaakt door psychische klachten. Mogelijke andere oorzaken zijn dementie, drugsgebruik, of een licht verstandelijke beperking. Zoveel oorzaken als er zijn, zoveel manieren zijn er om te reageren. Verward gedrag is soms moeilijk te plaatsen of accepteren. Maar zonder begrip kan iemands gedrag juist verergeren. Goede begeleiding in een vroeg stadium, kan vaak grotere problemen voorkomen.

Als corporatie komen we ook gedrag tegen dat we niet altijd makkelijk begrijpen. Het komt helaas voor dat iemand met zichzelf in de knoop zit en overlast voor anderen veroorzaakt. We kunnen niet achter de voordeur kijken; laat staan in iemands hoofd. Maar we proberen wel zo vroeg mogelijk signalen te herkennen, dat er mogelijk een probleem is. Zo willen we eraan bijdragen dat ieders woonplezier gewaarborgd blijft. Dat kunnen we niet alleen en gelukkig werkt UWOON intensief samen met politie en zorgorganisaties. Wat vooral ook belangrijk is, is dat er mensen in de directe omgeving betrokken zijn. Die iemand gerust kunnen stellen, of die ons bellen als er escalatie dreigt.

We willen namelijk dat overlast stopt, maar ook dat er goede hulp komt voor iemand in moeilijkheden. Een woningontruiming zou voor buren het einde van een probleem zijn, maar dat geldt niet voor de betrokkene. Buren vertrouwen namelijk een bewoner niet meer, maar andersom wantrouwt hij of zij de hele wereld.

Onze aanpak gaat dus uit van vroeg signaleren en nauwe samenwerking. Samen in de gaten houden hoe het met iemand gaat, en op tijd aan de bel trekken. UWOON kan een bewoner aanspreken en eventueel een gedragsaanwijzing geven, om een gang naar de rechter te voorkomen. Het belangrijkste blijft om snel de juiste begeleiding in te schakelen. Daarmee wordt overlast ‘beheersbaar’, of die verdwijnt zelfs. Maar vooral kunnen mensen dan volwaardig blijven deelnemen aan de maatschappij. En dat gunnen wij iedereen.

Moniek van Balen-Uijen
directeur-bestuurder

Klik hier voor eerder verschenen columns

 

Feedback

Was deze informatie relevant? De relevantie is verplicht